Omainen/läheinen, tartu Muistimatkaan

29.10.2021

Muutama aika sitten luin psykoanalyytikko ja psykoterapeutti Raija Pohjamon kirjoittaman kirjan Alzheimerin otteessa - Omaishoitajan tunteista ja selviytymiskeinoista (PROMETHEUS kustannus Oy, 2020). Kirjassaan hän on syventynyt erityisesti omaishoitajan työn herättämiin tunteisiin, kaikenlaisiin tunteisiin. Hän kuvaa mutkikasta tunnevyyhtiä omaishoitajan työn alusta sen päättymiseen asti ja vielä sen jälkeenkin. Kirjassa kuuluu omaishoitajien ääni. 

Lukiessani omaishoitajien kuvauksia omista elämäntilanteistaan ajattelin monasti, että kumpa  he olisivat saaneet rinnalleen tukihenkilön jo läheisen sairauden alkuvaiheessa.  Ahdistuksen tunne ja tuhannet kysymykset vailla vastauksia ovat olleet todella raskaita yksin pohtia. 

Olen koko 2000-luvun saanut osallistua muistityöhön ja nähdä hoidon ja palvelujen kehitystä. Raija Pohjamon ansiokasta kirjaa lukiessa heräsi kysymys, että onko todellisuus edelleen noin raadollista.  Onnekseni postilaatikosta löytyi valoa ahdinkooni.

Suomen Muistiasiantuntijat ry:n Lupa puhua-hanke on juuri  julkaissut käytännönläheisen työvälineen - MUISTIMATKAN - huolten puheeksi ottamiseen ja haasteellisiin tilanteisiin. Olen kiitollinen, että olen saanut olla mukana  pitämässä esillä monisukupolvisen yhteyden tärkeyttä. Isovanhempien ja lastenlasten yhteys on niin merkityksellistä silloinkin, kun isovanhempi sairastuu muistisairauteen.

Muistimatka soveltuu hyvin monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Kuten ihminen ja hänen tarpeensa ovat yksilöllisiä, niin on Muistimatkakin yksilöllinen.  Sivulta www.muistimatka.fi voit etsiä ja löytää sellaisia asioita, johon juuri sinä koet tarvetta pysähtyä. Erityisen ansiokasta Muistimatkassa on se, että se auttaa ennakoimaan ja suunnittelemaan tulevaa. Sen avulla voit pohtia, mikä perhettäsi juuri nyt koskettaa ja mistä haluatte juuri tällä hetkellä tietää lisää. Kirjan ulkoasu on selkeä ja se on helppolukuinen.

Nämä  kirjat luettuani lupasin itselleni, että tuttuja tavatessa ja kunkin krempoista puhuttaessa otan myös muistiasiat luonnikkaasti puheeksi. 

Muistiasioista on lupa puhua.